Muzealni pasjonaci
– warsztaty świąteczne

  • 7 grudnia 2022, 14 grudnia 2022
  • brak wolnych miejsc
  • każdy uczestnik może zapisać się na jeden z wybranych terminów
grafika-swiateczna-dawna-scaled

Muzealni pasjonaci to cykl skierowany do wszystkich seniorów, którzy chcieliby oddać się artystycznej pasji oraz zgłębić wiedzę na temat obyczajowości szlacheckiej i bogactwa kultury XIX i XX wieku.

W grudniu zapraszamy seniorki i seniorów na wykład o staropolskiej kuchni świątecznej połączony z warsztatem kulinarnym oraz biesiadą.

Będzie to świetna okazja do wspólnego kulinarnego przeżycia czasów opisanych przez Adama Mickiewicza w epopei oraz pogłębienia wiedzy o dawnej kulturze polskiej. Być może zainspirujemy uczestników do Wigilii à la „Pan Tadeusz”...?

 


Program


„Bigosu smak przedziwny” – warsztaty świąteczne

  • 7 grudnia 2022 (środa),
    godzina 13.00
    brak wolnych miejsc
  • 14 grudnia 2022 (środa),
    godzina 13.00
    brak wolnych miejsc

Prowadząca:

Anna Maria Rumińska

Dolnoślązaczka, wrocławianka, antropolog kulturowy, etnolog, etnograf, archeoantropolog jedzenia, architekt; rekonstruktorka i kuratorka kulinarna, przewodnicząca Slow Food Dolny Śląsk, członkini Slow Food International i Polskie Towarzystwo Ludoznawcze; edukatorka eMSA Inicjatywa Edukacyjna, konsultantka restauracyjna, trenerka, publicystka, badaczka naukowa i autorka książek, propagatorka dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska i Polski; miłośniczka manufaktur, historii, permakultury i muzyki dawnej, z korzeniami rodzinnymi na Wileńszczyźnie, Huculszczyźnie, Ziemi Chełmińskiej i w Centralnej Polsce.

 


Partnerzy

logotypy wcs
wrocław miasto spotkań

Projekt Muzealni Pasjonaci. Warsztaty w Muzeum Pana Tadeusza i Ossolineum jest współfinansowany ze środków Gminy Wrocław.

www.wroclaw.pl