Muzealni pasjonaci
– warsztaty świąteczne
- 7 grudnia 2022, 14 grudnia 2022
- brak wolnych miejsc
- każdy uczestnik może zapisać się na jeden z wybranych terminów
- obowiązują zapisy: zapisy@ossolineum.pl
tel. 71 755 06 57

Muzealni pasjonaci to cykl skierowany do wszystkich seniorów, którzy chcieliby oddać się artystycznej pasji oraz zgłębić wiedzę na temat obyczajowości szlacheckiej i bogactwa kultury XIX i XX wieku.
W grudniu zapraszamy seniorki i seniorów na wykład o staropolskiej kuchni świątecznej połączony z warsztatem kulinarnym oraz biesiadą.
Będzie to świetna okazja do wspólnego kulinarnego przeżycia czasów opisanych przez Adama Mickiewicza w epopei oraz pogłębienia wiedzy o dawnej kulturze polskiej. Być może zainspirujemy uczestników do Wigilii à la „Pan Tadeusz”...?
Program
„Bigosu smak przedziwny” – warsztaty świąteczne
-
7 grudnia 2022 (środa),
godzina 13.00
brak wolnych miejsc
-
14 grudnia 2022 (środa),
godzina 13.00
brak wolnych miejsc
Prowadząca:
Anna Maria Rumińska
Dolnoślązaczka, wrocławianka, antropolog kulturowy, etnolog, etnograf, archeoantropolog jedzenia, architekt; rekonstruktorka i kuratorka kulinarna, przewodnicząca Slow Food Dolny Śląsk, członkini Slow Food International i Polskie Towarzystwo Ludoznawcze; edukatorka eMSA Inicjatywa Edukacyjna, konsultantka restauracyjna, trenerka, publicystka, badaczka naukowa i autorka książek, propagatorka dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska i Polski; miłośniczka manufaktur, historii, permakultury i muzyki dawnej, z korzeniami rodzinnymi na Wileńszczyźnie, Huculszczyźnie, Ziemi Chełmińskiej i w Centralnej Polsce.
Więcej informacji o cyklu
Partnerzy

