Muzealni pasjonaci.
Warsztaty kulinarne
- 5 kwietnia (środa) 2023, godzina 13.00
- wstęp bezpłatny, liczba miejsc ograniczona
- obowiązują zapisy: zapisy@ossolineum.pl
Muzealni pasjonaci. Warsztaty kulinarne
Muzealni pasjonaci to cykl skierowany do wszystkich, którzy chcieliby zgłębić wiedzę na temat obyczajowości szlacheckiej. Zapraszamy na spotkanie historyczno-kulinarne z degustacją i wykładem o dawnej kuchni polskiej z czasów stanowiących tło „Pana Tadeusza”. Tematem najbliższych warsztatów będą zwyczaje Wielkanocne.
Podczas spotkania dowiemy się, które pomysły kulinarne opisane w „Panu Tadeuszu” przez Adama Mickiewicza warto wprowadzić w dzisiejszą codzienność. Być może zainspirujemy uczestników do śniadania wielkanocnego a'la „Pan Tadeusz”.
Prowadząca
Anna Maria Rumińska – dolnoślązaczka, wrocławianka, antropolog kulturowy, etnolog, etnograf, archeoantropolog pożywienia, architekt, rekonstruktorka i kuratorka kulinarna, przewodnicząca Slow Food Dolny Śląsk, członkini Slow Food International i Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, badaczka naukowa i autorka książek, propagatorka dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska i Polski, miłośniczka łączenia przeszłości z teraźniejszością, z korzeniami rodzinnymi na Wileńszczyźnie, Huculszczyźnie, Ziemi Chełmińskiej i w Centralnej Polsce.