Smaki epopei, czyli co jedli
bohaterowie „Pana Tadeusza”
- 18 września 2021 (sobota), godz. 17.00
- transmisja online na profilu Muzeum Pana Tadeusza
- prowadzenie: Marta Dardzińska
Zapraszamy na spotkanie online w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Muzeum Pana Tadeusza.
„Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy”
Podczas lektury naszej narodowej epopei można czasami zgłodnieć: opisy wielogodzinnych uczt, śniadań czy wspólnego zajadania się bigosem obudzą kubki smakowe każdego czytelnika, bez względu na jego dietę. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj? Zapraszamy na spotkanie, w ramach którego wspólnie odkryjemy kulinarne tajemnice Soplicowa. (Lepiej słuchać go z pełnym brzuchem!).
O prowadzącej
Marta Dardzińska – pracowniczka Działu Obsługi Widowni Muzeum Pana Tadeusza, studentka filologii polskiej i historii sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim. W centrum jej zainteresowań leży okres staropolski, ze szczególnym uwzględnieniem obyczajowości i mentalności doby polskiego baroku, a także sztuka sepulkralna i aspekt religijny epoki. Od czterech lat zajmuje się rekonstrukcją historyczną damskich sylwetek XVII wieku.